Rastrska grafika

  • Rastrsko grafiko imenujemo tudi bitna grafika. Slika je shranjena kot 2D matrika s podatki (barva, intenziteta) za vsako slikovno točko oz. piksel. Ko sliko povečamo, pokvarimo ločljivost slike.
  • Sliko v nadaljevanju sem shranila v različne formate. Spodaj sem navedla velikosti datotek. Največ prostora torej porabi format tiff (omogoča najboljšo kakovost slikam), najmanj pa jpeg. Sama velikost je odvisna od več lastnosti slike, npr. števila barv.

1a9bf7937b909eb9f9c5d55484153683

 

gif: 156 KB

jpeg: 62,8 KB

bmp: 949 KB

png: 492 KB

tiff: 1,24 MB

  • Narisano v programu Krita:

h.jpeg

 

  • GIF – Graphics Interchange Format

Gif je standardiziran rastrski slikovni format. Format podpira do 8 bitov na piksel, kar pomeni, da lahko naenkrat prikaže do 256 barv iz 24-bitnega barvnega modela rgb. Omogoča tudi animacijo z zaporednim prikazovanjem sličic, ki imajo ločene barvne palete.

Spodnji sliki sta v omenjenem formatu. Za prvo sliko je format primerno izbran, saj nazorno prikaže željeno gibanje robota. Za drugo pa bi bilo boljša izbira png, saj prav tako zagotavlja prosojnost, slike pa so za isto kvaliteto manjše velikosti.

Format je primeren tudi za tekst, logo, ikone, črtne risbe, itd.

colin-raff_-stribtanz-cwrecker-s_robot

 

  • JPEG – Joint Photographic Experts Group

Jpeg, ki je tudi rastrski, format uporablja 24-bitne palete, torej 16,7 miljonov barv.Uporablja izgubno kompresijo, kar pomeni da s kompresijo določene informacije v sliki izgubimo. Če s stopnjo kompresije ne pretiravamo, razlika med originalno in kompresirano sliko ni opazna. Ne podpira animacij ter prosojnosti. Najbolje se izkaže pri fotografijah in slikah realističnih scen z neostrimi prehodi v barvi oz. tonih, slabo pa pri vseh slikah, kjer je kontrast med sosednjimi slikovnimi točkami velik.

Zagotavlja najboljše razmerje med velikostjo datoteke in kvaliteto, zato je format primeren za slike na spletu, kjer je lahko velikost datoteke problem.

Spodnji sliki sta jpeg formata. Za prvo sliko je izbira formata primena. Za drugo pa ni, saj se slabo loči model letala od ozadja. To je lahko posledica kompresije. Boljša rešitev bi bila png format.

ea0fe6f29f5dcb097ac830624408137f

d8_double_bubble

  • PNG – Portable Network Graphics

Png je sorazmerno nov rastrski slikovni format, ki postaja razširjen na spletu in drugod, torej format prihodnosti. Velika prednost je, da s kompresijo ne izgubimo podatkov. Podpira prosojnost, ne pa animacije.

Spodnji sliki sta v tem formatu. Prva je primerna, saj je ta format dobra izbira za slike, ki vsebujejo tekst, črte, itd. Za drugo pa bi bila boljša gif, in sicer animacija, da bi se videlo gibanje modela.

du_usa_robotweak-03-1024x705.png drone-png-hd

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s